امگا ۳ براي نخستين بار در سال ۱۹۷۹ با تحقيق روي شيوه غذايي اسكيموها كشف شد.مطالعه روي خون اسكيموها نشان داد با وجود آن كه اسكيموها غذاي اصلي خود را از گوشت حيوانات پرچرب شكاري تهيه ميكردند، ولي اسيدهاي چرب موجود در خون آنها مانع از تجمع پلاكت و در نتيجه مانع از رسوبات و گرفتگي رگها ميشود.بر اين اساس شايد اولين سوال خانوادهها اين باشد كه امگا 3 چيست و چرا بايد مورد استفاده قرار بگيرد؟ در تعريف امگا 3 گفته ميشود كه نام گروهي از اسيدهاي چرب غيراشباع ضروري است.اين اسيدهاي چرب را به اين دليل ضروري ناميدهاند كه اولا براي ادامه حيات بدن كاملا ضروري است و ثانيا چون توسط خود بدن انسان قابل توليد نيست، حتما بايد از طريق رژيم غذايي با مكملها تامين شود.در واقع بدن انسان براي برطرفكردن نيازهاي خود به مواد تغذيهاي ازجمله اسيدهاي چرب و پروتئين نياز دارد. اسيدهاي چرب از اجزاي تشكيلدهنده چربيهاست كه بدن قادر به توليد انواع ضروري آن نيست و بايد از طريق ماده غذايي تامين شود.
منابع امگا 3 چيست؟
انواع ماهي و آبزيان، تخم كدو و تخم كتان و گردو از منابع مهم امگا 3 به حساب ميآيند. در واقع منبع امگا 3 در ماهيهايي مانند ماهي آزاد، قزلآلا، تن، اسقومري و شاهماهي تعريف ميشود.در گياهان نيز روغنهاي سويا، آفتابگردان، دانه كتان و گردو، فندق و كنجد حاوي امگا 3 است. علاوه بر اين، مواد غذايي غنيشده با امگا 3 مانند برخي از نانها، آبميوهها، روغنها و تخممرغ مورد توصيه متخصصان تغذيه است.
امگا 3 ممنوع!
با همه خواص مفيدي كه مصرف امگا 3 دارد، اما براي برخي هم مضر است. افراد دچار اختلالات خوني، كساني كه پوستشان براحتي دچار كوفتگي و كبودي ميشود، كساني كه از داروهاي رقيقكننده خون مثل آسپيرين يا وارفارين استفاده ميكنند، افرادي كه به غذاهاي دريايي حساسيت دارند و افرادي كه فشار خون خيلي بالا و كنترلنشده دارند، نبايد امگا 3 مصرف كنند.مصرف دوز بالاي امگا 3 سيستم ايمني بدن را سركوب ميكند بنابراين كساني كه سيستم ايمني بدنشان ضعيف است نبايد از آن استفاده كنند.
امگا 3 عليه بيماريها
مصرف امگا 3 در واقع ميتواند براي مبتلانشدن به مجموعهاي از بيماريها مفيد باشد كه برخي از اين موارد را مرور ميكنيم.
ـ اولين و مهمترين تأثيري كه امگا 3 به آن معروف شده، نقش آن در پيشگيري از بيماريهاي قلبي ـ عروقي است.
ـ رژيم غذايي سرشار از امگا 3 مانع خشكي و ريزش مو ميشود.
ـ به گفته پزشكان، سالمندان براي پيشگيري از آلزايمر غذاهاي حاوي امگا 3 مصرف كنند.
ـ امگا 3 باعث بهبود خلق و خو، رفتار و شخصيت اشخاص ميشود. نتايج تحقيقات نشان ميدهد افرادي كه ميزان اسيدهاي چرب امگا 3 در خون آنها كم است، نسبت به ديگران رفتار متغيرتر و ديدگاه منفيتري دارند و داراي علائم خفيف افسردگي هستند، در عين حال افرادي كه اسيدهاي امگا 3 بيشتري در خون خود دارند، سازگارترند.
.: Weblog Themes By Pichak :.